Close
جستجو
بازگشت به همه مقاله ها

چرا سامسونگ باید گوشی‌های میان‌رده و اقتصادی را مانند گوگل و اپل به تراشه‌ی پرچم‌دار مجهز کند؟

سامسونگ گوشی مقرون‌به‌صرفه گلکسی A53 را زمانی با تراشه‌ی ضعیف‌تر از نسل قبل روانه‌ی بازار کرده که قلب تپنده‌ی آیفون SE کوپرتینویی‌ها به قدرتمندترین تراشه‌ی دنیای موبایل مجهز شده است. همه‌چیز از سال 2016 زمانی‌که اهالی کوپرتینو تصمیم گرفتند تا اولین گوشی هوشمند میان‌رده خود را وارد مارکت دستگاه‌های دیجیتال کنند شروع شد. البته میان‌رده که نمی‌توان گفت، درحقیقت پرچم‌داری که از قطعات و طراحی سال‌های گذشته الهام گرفته است. همه‌چیز جز تراشه! نخستین مدل آیفون SE پس از معرفی به‌سرعت تبدیل به یکی از محبوب‌ترین مدل‌های آیفون شد؛ اما چنین استقبالی چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟

آیفون SE نخستین گوشی هوشمند 400 دلاری بود که از سیستم‌عامل iOS بهره می‌برد؛ موضوعی که باعث جلب توجه خریداران اندروید شد. آیفون SE اپل همچنین از دوربین خوبی برخوردار است؛ به‌قدری خوب که حتی برخی از پرچم‌داران آن زمان دنیای اندروید نیز توان نزدیک شدن به آن را نداشتند. گوشی اقتصادی کوپرتینویی‌ها به راحتی در جیب جا می‌شود و همین اندازه کوچک تبدیل به بزرگ‌ترین نقطه قوت آیفون SE شده است. مهم‌تر از همه قلب تپنده‌ی گوشی مذکور از تراشه‌ی A9 اپل قدرت می‌گیرد؛ تراشه‌ای فوق‌العاده قدرتمند که دقیقاً مشابه چیپست مدل‌های گران‌قیمت‌تر یعنی آیفون 6S و آیفون 6S پلاس بود. بااین‌حال برای آن دسته از کاربرانی که به‌دنبال طراحی جدید و منحصر‌به‌فرد بودند، آیفون SE جذابیت چندانی نداشت؛ نمایشگر کوچک در کنار بدنه غیریکپارچه برای یک خریدار سال 2016 می‌توانست موردی آزاردهنده باشد.

اپل از سال 2016 تبدیل به تنها شرکتی شد که از طریق فروش مدل‌های قدیمی با تراشه جدید، اقدام به کسب درآمد کرد. نکته‌ی جالب این‌که در سال گذشته آیفون SE 2020 لقب هشتمین گوشی هوشمند پرفروش سال را گرفت! بنابراین تیم‌کوک و تیمش پول زیادی از این سری آیفون به جیب زده‌اند. البته بی‌رقیب بودن آیفون SE با حضور بازیگری فوق‌العاده به نام پیکسل 6a گوگل به پایان رسید. گوکل با معرفی پیکسل 6a و مجهز کردن آن به چیپست قدرتمند Tensor تبدیل به اولین شرکت از زمان معرفی آیفون SE در سال 2016 شد که چیپست پرچم‌دار در گوشی هوشمند میان‌رده قرار داده است؛ اما سوال این است که چرا غول کره‌جنوبی چنین رویکردی را دنبال نمی‌کند؟ در ادامه مطلب به نقاط قوت استفاده از تراشه پرچم‌دار در گوشی‌های میان‌رده اشاره خواهیم کرد و این نظریه را که چرا سامسونگ باید برای باقی ماندن در رینگ رقابت، به استفاده از تراشه پرچم‌دار در گوشی‌های سری A5X یا A7X روی بیاورد، بررسی می‌کنیم با سامسونگ سنتر همراه باشید.

افزایش طول عمر سری SE اپل
گلکسی A5 سال 2016 از بهترین گوشی‌های میان‌رده بود که استقبال منحصربه‌فردی به همراه داشت. دستگاهی که سامسونگ آن را با برچسب قیمتی 370 دلار روانه‌ی بازار کرد؛ البته کیفیت ساخت این گوشی فوق‌العاده‌ بود و از لحاظ ظاهر با وجود فریم آلومینیومی و پنل پشتی شیشه‌ای دست کمی از پرچم‌داران نداشت. اما در زیر نمایشگر گوشی مذکور یک تراشه 28 نانومتری Exynos 7580 به‌کار گرفته شده بود. در طرف دیگر رینگ شاهد آیفون SE اپل هستیم که به‌جای شیشه از آلومینیوم ساخته شده و تنها بخش‌هایی از آن را پلاستیک تشکیل می‌دهد؛ اما با تراشه‌ی 14 نانومتری A9 هیولایی از پس سنگین‌ترین وظایف پردازشی هم برمی‌آید.

سامسونگ در سال 2022 گوشی خوش خط‌وخالش را با اندروید 7 رها کرد و امروزه حتی به‌سختی می‌توان مدل دست دوم آن را پیدا کرد. درحالی‌که میان‌رده اپل نه‌تنها کنار گذاشته نشده بلکه آخرین نسخه سیستم‌عامل iOS یعنی iOS 15.5 را نیز اجرا می‌کند! اگر از باتری چشم‌پوشی کنیم آیفون SE همچنان دستگاهی برای انجام کارهای روزمره است؛ از عکاسی گرفته تا اجرای برنامه‌های محبوب و حتی گیمینگ، شاید فقط به‌ واسطه‌ی پیشرفت نرم‌افزارها در زمان استفاده شاهد سرعت پایین‌تری باشید که امری کاملاً طبیعی محسوب می‌شود. درواقع تنها مواردی که موجب شده تا آیفون SE تبدیل به آیفون SE فعلی شود، قیمت مناسب در کنار چیپست قدرتمند و پشتیبانی نرم‌افزاری بلندمدت است. انتظار می‌رود شاهد پشتیبانی نرم‌افزاری 6 ساله در آیفون SE نسل دوم و سوم اپل نیز باشیم.

پیکسل 6a گوگل؛بنچمارک جدید گوشی‌های میان‌رده
معرفی گوشی‌های میان‌رده یکی از بزرگ‌ترین اقدامات گوگل در چند سال اخیر به‌شمار می‌رود؛ البته پس از تراشه‌ی تنسور (Tensor) که نخستین تراشه اختصاصی گوگل محسوب می‌شود. بااین‌حال تمامی این‌ها به‌معنی بدگویی از میان‌رده‌های پیشین اهالی مانتن ویو نیست؛ بلکه محصولات پیشین نیز از پیکسل 3a گرفته تا پیکسل 5a همه دستگاه‌های باارزشی بودند اما استفاده از چیپست Tensor موردی غافل‌گیرکننده بود. گوگل اواخر سال 2021 تراشه‌ی تنسور را به‌همراه پیکسل 6 و پیکسل 6 پرو رونمایی کرد. تراشه‌ای که با وجود قدرت سخت‌افزاری نه‌چندان بالا به واسطه‌ی هوش مصنوعی فوق‌العاده، یکی از برترین‌های مارکت به حساب می‌آید. درواقع از لحاظ قدرت خام سخت‌افزاری، تنسور در پله‌ای پایین‌تر از A15 Bionic و حتی اسنپدراگون 8 نسل یک قرار می‌گیرد اما همچنان در مقایسه با دیگر میان‌رده‌های بازار بسیار قدرتمندتر و باهوش‌تر است.

در نگاه اول شاید استفاده از چیپست نه‌چندان پرچم‌دار اما قدرتمندتر در گوشی میان‌رده موضوع چندان مهمی نباشد؛ اما اهمیت تراشه از جایی شروع شد که پیکسل 6a گوگل از تراشه‌ای بهره برد که در مدل‌های پرچم‌دار این شرکت قرار دارد. چنین اقدامی آغازگر فشار روی دیگر کمپانی‌های بزرگ دنیای دیجیتال مانند سامسونگ خواهد بود تا مدل‌هایی را با قیمت 350 تا 450 دلار و با تراشه پرچم‌دار روانه‌ی بازار کنند.

گلکسی A53؛ کپی گلکسی A52s اما ضعیف‌تر!
سامسونگ با رونمایی از گلکسی A52s 5G دستگاهی منحصربه‌فرد روانه‌ی بازار کرد. استفاده از تراشه قدرتمند، نمایشگر 120 هرتز، پشتیبانی از شبکه‌ی 5G، دوربین با پشتیبانی از OIS و رابط کاربری زیبا در کنار قیمت مناسب باعث شد با یکی از ارزشمندترین مدل‌های سری A سامسونگ طرف باشیم؛ میان‌رده‌ای که حتی از A72 هم ارزشمندتر است. غول فناوری کره‌جنوبی با معرفی A53 بازی را کمی تغییر داد؛ سامسونگ با حذف شارژر از جعبه و جک 3.5 میلی‌متری هدفون از بدنه و جایگزین کردن تراشه‌ای کم‌قدرت ورق را برگرداند و تجربه‌ی شیرین را تلخ کرد. درحالی‌که اگر منطقی به این قضیه نگاه کنیم مدل جدیدتر باید از قدرت خام سخت‌افزاری بالاتر بهره‌مند شود. به‌هرحال این اتفاق افتاد و سامسونگ با تصمیم اشتباه گلکسی A53 5G را با تراشه‌ای ضعیف‌تر به بازار عرضه کرد که به‌دنبال آن کاربران بسیاری در ردیت و توییتر از لگ‌های متعدد و کندی شدید دستگاه شکایت خود را بیان کردند.

گلکسی A53 5G ضعیف‌ترین دستگاهی به‌شمار می‌رود که سامسونگ از بین گوشی‌های 350 تا 450 دلاری روانه‌ی بازار کرده است. درحالی‌که با وجود رقبای سرسختی چون آیفون SE 2022 انتظارات از دستگاهی با این برچسب قیمتی بالاتر خواهد بود. گوشی هوشمندی با نمایشگر LCD و حاشیه به‌نسبت زیاد اما پشتیبانی نر‌م‌افزاری طولانی قطعاً بهتر از دستگاهی خواهد بود که از قابلیت‌های ناکارآمد بهره برده است و پس از مدتی کوتاه نیز با لگ و هنگ‌های متعدد اعصابتان را مچاله می‌کند. با نگاهی به نظرات کاربران در ردیت، توییتر و انجمن XDA درمورد اجرای کند انیمیشن‌ها، لگ‌های متعدد در زمان جابه‌جایی میان اپلیکیشن‌ها و همچنین قدرت ناکافی برای گیمینگ متوجه این موضوع خواهید شد. درواقع مشکلات در ابتدا قابل مشاهده نیستند و پس از چند هفته استفاده یک به یک مشخص می‌شوند. با وجود مشکلاتی که به‌طور مستقیم با قدرت پردازشی دستگاه سروکار دارند، توان محصول برای کارکرد 4 ساله زیر سوال خواهد رفت.

خریداران گوشی موبایل‌های میان‌رده چه انتظاراتی دارند؟
کاربران گوشی‌های هوشمند میان‌رده به‌دنبال چه قابلیت‌هایی هستند؟ این سؤالی است که شرکت‌های بزرگ تکنولوژی شامل اپل، گوگل و سامسونگ باید پاسخ دهند. انتظار خریداران از یک گوشی هوشمند میان‌رده به‌مراتب کمتر از چیزی است که توسط شرکت‌ها تولید و به بازار عرضه می‌شوند. وجود یک دوربین باکیفیت بهتر از چند دوربین بی‌کیفیت است؛ همین موضوع در زمینه‌ی تراشه نیز صدق می‌کند. وجود تراشه‌ای قدرتمند نه‌تنها تجربه کلی از دستگاه را بهبود می‌بخشد، بلکه در دیگر بخش‌ها مانند مصرف باتری، ضبط ویدئو، ثبت تصویر، قفل‌گشایی، سرعت اینترنت و بسیاری دیگر تأثیرگذار خواهد بود. تراشه‌ی دستگاه فقط شامل پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی نمی‌شود و در آن از واحدهای مختلفی چون واحد پردازش عصبی، مودم، کنترلر حافظه، واحد پردازش تصویر و غیره تشکیل شده است. هرکدام از موارد ذکر شده در تراشه‌های پرچم‌دار در بالاترین قدرت خود ظاهر شده و کیفیت بالاتری در اکثر بخش‌ها ارائه می‌دهد.

به‌عنوان مثال می‌توانیم به عکس‌برداری آیفون SE 2020 اشاره کنیم که حتی پس از گذشت دو سال همچنان یکی از بهترین‌ها در میان گوشی‌های اقتصادی و میان‌رده محسوب می‌شود. درحالی‌که دوربین مدل مورد اشاره همچنان از حسگر موجود در آیفون 8 بهره می‌برد. بااین‌حال استفاده از تراشه‌های پرچم‌دار و بالا‌رده در گوشی‌های میان‌رده می‌تواند کمک شایان ذکری به افزایش مدل‌های پرفروشی چون گلکسی A53 5G کند. موضوعی که می‌تواند سود عظیمی برای کره‌ای‌ها و چینی‌ها به ارمغان آورد.

به‌عنوان سخن نهایی باید اشاره‌ای به سیاست‌های تحسین‌برانگیز سامسونگ در قبال موضوعی چون پشتیبانی نرم‌افزاری داشته باشیم. کره‌ای‌ها در سری گلکسی AX3 وعده‌ی پشتیبانی 4 ساله نرم‌افزاری و پشتیبانی 5 ساله امنیتی را داده‌اند؛ اتفاقی که باعث می‌شود حتی مالک اندروید یعنی گوگل با پشتیبانی 3 ساله از دستگاه‌های خود، در رده‌ای پایین‌تر قرار گیرد. بااین‌حال پیکسل 6a گوگل با توجه به اطلاعات ذکر شده در این مقاله گزینه‌ی منحصربه‌فرد و جذاب‌تری از گلکسی A53 5G سامسونگ خواهد بود. سری آیفون SE اپل نیز انتخابی مناسب برای هواداران پلتفرم و اکوسیستم اپل به‌حساب می‌آید.

نظرات
نظر بنویسید بستن فرم نظر دهی